piątek, 8 marca 2013

Tort na 8 marca

Ciasto:
4 jajka
250g mąki
250g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
aromat cytrynowy
Białka ubić z cukrem, następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Na koniec dodajemy olej i aromat do ciast. Pieczemy 45 min (piekarnik elektryczny), w gazowym piekarniku jest czas dłuższy, najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Temperatura piekarnika od 180C do 200C.


Rada: Biszkopta zawsze pieczemy dzień wcześniej, ponieważ jest dużo lepszy niż robiony w tym samym czasie co krem.

Rada: mąka musi być w 100% tortowa, jeżeli zastosujemy inną mąkę, może wyjść zakalec. Jajka też musza być świeże.

Krem:
1 litr śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
200 ml wody
4 łyżek żelatyny

Rum
Zapach cytrynowy

Dzień wcześniej pasteryzujemy śmietanę. Śmietanę 36% zlewamy do garnka dodajemy wodę i cukier, na małym ogniu przez 5 min pasteryzujemy (nie może się zagotować lub intensywnie gotować !!!). Żelatynę zalewny małą ilością wody, tak, żeby napęczniała. Do napęczniałej żelatyny dodajemy stopniowo ciepłą śmietanę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany, która wcześniej została zdjęta z ognia. Śmietanę co jakiś czas mieszamy, żeby nie powstał Korzuch i studzimy. Wystudzoną śmietanę przelewamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika.

Na drugi dzień wyjmujemy z samego rana śmietanę z zamrażalnika i czekamy jak się odmrozi. Konsystencja śmietany przypomina gumę, proszę się nie zrażać. Mikser pięknie rozbije śmietanę na puch. Śmietanę przekładamy do miski w której będziemy ubijać na sztywno, następnie dodajemy rum i zapach cytrynowy. Ubijamy na sztywną pianę.

Poncz:
150 ml herbaty
50 ml rumu
2 łyżeczki cukru
1/2 wyciśniętej cytryny

Np. 1 maja pieczemy ciasto i pasteryzujemy śmietanę, 2 maja sporządzamy tort (nasączenie ciasta, dokończenie kremu śmietanowego), na 3 maja tort gotowy.

Wykonanie:
Ciasto kroimy na 3 części. Pierwszą część kładziemy na paterę i nasączamy, na nasaczone ciasto kładziemy krem. Kładziemy drugi krążek ciasta, nasączamy i nakładamy krem, przykładamy trzeci krążek i nasączamy. Na nasączone ostatnie ciasto kładziemy krem (góra, boki). Dekoracja pozostaje dla wyobraźni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz