wtorek, 19 lutego 2013

Tort - imieninowy koszyk



Ciasto:
5 jajek
200 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
napar z kawy (w zależność jak mocno chcemy mieć kawowy biszkopt)

Białka mieszkamy z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, olej i napar z kawy. Wszystko razem mieszamy na jednolita masę. Pieczemy w temp. od 180C do 200C przez 45 min.
Ciasto biszkoptowe z dodatkiem, np. kawą piecze się dłużej, ponieważ jest cięższe. Ja piekłam godzinę w piekarniku gazowym.

Krem:
1 litr mleka
7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek maki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
2 kostki masła (nie może być wyjęte od razu z lodówki, ponieważ zważy się z budyniem)
5 łyżek kawy
kieliszek wódki orzechówki (Ja dałam więcej)
2 łyżki żelatyny

200 g dżemu truskawkowego
200 g świeżych truskawek

Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie mleka wymieszać mąkę pszenna, ziemniaczana oraz cukier. Do gotującego mleka wlewamy nasz budyń i gotujemy, aż cała mas będzie się odklejać od garnka. Do wystudzonej masy budyniowej dodajemy masło po łyżce i miksujemy. Jak masa będzie puszysta dodajemy kawę, alkohol i żelatynę. Wszyto razem mieszamy.
Dżem podgrzewamy w garnku do konsystencji lejacej.

Poncz:
100 ml mocnej herbaty
100 ml wódki orzechówki
2 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wodzie

Pierwszy krążek biszkoptu (spód) nasączamy ponczem, kładziemy ciepły dżem a na dżem świeże truskawki i masę kawową. Drugi krążek i czynności wykonujemy jak wyżej. Na trzeci krążek kładziemy tylko masę kawową a następnie dekorujemy tort.
Dekoracja może być różna, nie tylko koszyk z kwiatami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz