Ciasto:
5 jajek
200 g
mąki
200 g
cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
napar z kawy (w zależność jak mocno chcemy mieć kawowy
biszkopt)
Białka mieszkamy z cukrem na puch dodając po jednym żółtku.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, olej i
napar z kawy. Wszystko razem mieszamy na jednolita masę. Pieczemy w temp. od 180C do 200C przez 45 min.
Ciasto biszkoptowe z dodatkiem, np. kawą piecze się dłużej,
ponieważ jest cięższe. Ja piekłam godzinę w piekarniku gazowym.
Krem:
1 litr
mleka
7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek maki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
2 kostki masła (nie może być wyjęte od razu z lodówki,
ponieważ zważy się z budyniem)
5 łyżek kawy
kieliszek wódki orzechówki (Ja dałam więcej)
2 łyżki żelatyny
200 g
dżemu truskawkowego
200 g
świeżych truskawek
Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie mleka wymieszać
mąkę pszenna, ziemniaczana oraz cukier. Do gotującego mleka wlewamy nasz budyń
i gotujemy, aż cała mas będzie się odklejać od garnka. Do wystudzonej masy
budyniowej dodajemy masło po łyżce i miksujemy. Jak masa będzie puszysta
dodajemy kawę, alkohol i żelatynę. Wszyto razem mieszamy.
Dżem podgrzewamy w garnku do konsystencji lejacej.
Poncz:
100 ml mocnej herbaty
100 ml wódki orzechówki
2 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wodzie
Pierwszy krążek biszkoptu (spód) nasączamy ponczem,
kładziemy ciepły dżem a na dżem świeże truskawki i masę kawową. Drugi krążek i
czynności wykonujemy jak wyżej. Na trzeci krążek kładziemy tylko masę kawową a
następnie dekorujemy tort.
Dekoracja może być różna, nie tylko koszyk z kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz