wtorek, 19 lutego 2013

Tort na Walentynki



Ciasto:
4 jajka
250g mąki
250g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
aromat cytrynowy
Białka ubić z cukrem, następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Na koniec dodajemy olej i aromat do ciast. Pieczemy 45 min (piekarnik elektryczny), w gazowym piekarniku jest czas dłuższy, najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Temperatura piekarnika od 180C do 200C.
Krem:
1 litr śmietany kremówki (36%)
250g serka mascarpone
100g jogurtu naturalnego
od 3 do 4 łyżek żelatyny
2 op śmietany fix
Śmietanę ubijamy na sztywno (w połowie ubijania) dodajemy serek oraz jogurt. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy aż cała się rozpuści i ochłodzi. Żelatynę wlewamy do śmietany i ubijamy.
Nie możemy ubijać za długo, ponieważ powstanie masło :)
Do nasączenia:
100 ml rum
połowa cytryny
przegotowana letnia woda
Ciasto kroimy na trzy blaty, każdy blat nasączamy. Na nasączony biszkopt nakładamy śmietanę. Dekorujemy różyczkami i serduszkami z masy cukrowej.








1 komentarz: