poniedziałek, 6 maja 2013

Dekoracje na torty i nie tylko


Składniki:
2 łyżeczki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
65 ml płynnej glukozy
2 łyżeczki gliceryny (opcjonalnie)
1 łyżkę białego tłuszczu roślinnego (np. PALMA)
500 g cukru pudru (plus dodatkowo cukier do oprószenia)

Wykonanie:
Nalej zimnej wody do żaroodpornej miski i dodaj żelatynę. Poczekaj, aż żelatyna nasiąknie.
Postaw miskę na rondlu z gotującą się wodą (na małym ogniu). Nie pozwól, żeby się zagotowała. Mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści. 
Zdejmij rondle z ognia, wlej płynną glukozę i ciąg mieszając, dodaj glicerynę. Dzięki glicerynie masa jest miękka, dlatego jej użycie jest zalecane, lecz nie koniecznie. Mieszaj składniki, aż uzyskasz gładką i płynną masę.
Dodaj biały tłuszcz roślinny i kiedy się roztopi, zdejmij miskę z rondla i poczekaj, aż płyn nieco ostygnie.
Przesiej cukier puder do osobnej miski, zrób na środku zagłębienie i wlej masę żelatynową. Zamieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
Zagnieść otrzymaną masę w kulkę i umieść na czystej, lekko oprószonej cukrem pudrem powierzchni.
Zagniataj pastę dokładnie 5 - 8 minut do momentu otrzymania gładkiej jedwabistej i elastycznej masy.
Jeśli masa jest sucha i pęka, posmaruj ją białym tłuszczem roślinnym lub dodaj kroplę wody i ponownie zagnieć. Jeżeli uzyskasz zbyt lepką pastę, przesiej do niej niewielką ilość cukru pudru i posmaruj dłonie białym tłuszczem roślinnym, żeby zapobiec przywieraniu.
Jeśli nie zamierzasz od razu wykorzystać masy cukrowej, włóż ją do hermetycznie zamkniętego pojemnika - najlepiej do plastikowej torebki do przechowywania żywności -  i trzymaj w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz