niedziela, 20 lipca 2014

Ciasto zebra z bitą śmietaną

Ciasto jasne:
4 jajka
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mąki
zapach pomarańczowy (2 - 3 krople)
125 ml oleju

Ciasto ciemne:
Dodać do połowy ciasta jasnego 2 łyżeczki koako.

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Tak długo aż jajka nabiorą puszystej masy o barwie jasnej. 
Dodajemy przesiana mąkę oraz proszek do pieczenia, olej i zapach.
Miksujemy do momentu powstania pęcherzyków powietrza.
Ciasto dzielimy na dwie porcje. Do drugiej porcji dodajemy kakao i dobrze musimy połączyć składniki.
Do tortownicy wyłożonej papierem, wlewamy jedną łyżkę ciasta jasnego a następnie ciasta ciemnego.
Taką czynność powtarzamy do momentu aż połączymy całość.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 30 min.  
Po przekrojeniu ciasta powinna nam wyjść zebra.
Krem:
1000g kremówki 36%
2 opakowania śmietan-fix
2 opakowania serka naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
250 g cukru pudru

250g wiśni
5 łyżek dużych cukru
2 łyżki spirytusu

Wykonanie:
Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem. Kremówka robi się gęsta w tedy dodajemy śmietan-fix oraz serek, łączymy wszystkie składniki, a następnie dodajemy rozpuszczona i chłodną żelatynę. Miksujemy, aż  masa stanie się gęsta.

Wiśnie bez pestek wsypujemy do rondla i dodajemy cukier. Na małym ogniu gotujemy do momentu zgęstnienia syropu. Do wystudzonych wiśni wlewamy 2 łyżki spirytusu.

Nasączenie ciasta:
250 ml herbaty z cytryną i cukrem. Po wystudzeniu herbaty możemy dolać alkohol. Ja dolałam trochę spirytusu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz