2 kg truskawek
0,35 kg cukru
1 żelfix (3:1)
Truskawki przebrać, umyć. Przełożyć do garnka, gotować aż
puszczą sok, a truskawki będą miękkie i będzie można je rozgnieść. Następnie
dodajemy żelfix i przez 2 min mieszamy tak, żeby dobrze połączył się z truskawkami.
Po 2 min wsypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści. Zdejmujemy
truskawki z ognia i jeszcze mieszamy do momentu zaniku piany. Ciepłe truskawki przekładamy
do słoików. Słoiki wcześniej zostały umyte i wysuszone. Włożone truskawki do
słoika, zawsze wycieramy czysta ściereczką gwint słoika i zakręcamy pokrywką.
Słoik przekręcamy i stawiamy pokrywką w dół, po 15 min przekręcamy i dżem
gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz