poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dżem truskawkowy

2 kg truskawek
0,35 kg cukru
1 żelfix (3:1)

Truskawki przebrać, umyć. Przełożyć do garnka, gotować aż puszczą sok, a truskawki będą miękkie i będzie można je rozgnieść. Następnie dodajemy żelfix i przez 2 min mieszamy tak, żeby dobrze połączył się z truskawkami. Po 2 min wsypujemy cukier i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści. Zdejmujemy truskawki z ognia i jeszcze mieszamy do momentu zaniku piany. Ciepłe truskawki przekładamy do słoików. Słoiki wcześniej zostały umyte i wysuszone. Włożone truskawki do słoika, zawsze wycieramy czysta ściereczką gwint słoika i zakręcamy pokrywką. Słoik przekręcamy i stawiamy pokrywką w dół, po 15 min przekręcamy i dżem gotowy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz