poniedziałek, 22 lipca 2013

Lukier królewski

Składniki:
500 g cukru pudru
2 jajka średniej wielkości
1 łyżeczka soku z cytrynu

Wykonanie:
Przesiać cukier puder. Dodaj białka i sok z cytryny, a następnie ubij składniki. Jeśli korzystasz z elektrycznego miksera, miksuj składniki na niskich obrotach przez 4 - 5 minut (6 - 7 minut jeśli używasz drewnianej łyżki). Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta, dodaj kroplę soku z cytryny i mieszaj przez 1-2 minut.
Jeśli nie chcesz od razu używać lukru, przełóż go do szczelnego pojemnika, przykryj wilgotną, czystą szmatką i zamknij wieczko. Lukier królewski najlepszy jest świeżo zrobiony, ale można go przechowywać w lodówce nawet do pięciu dni. Po wyjęciu z lodówki ubij go do pożądanej konsystencji.
Do lukru możemy dodać barwniki spożywcze. 

Wskazówki:

* bardzo gęsty -  używany do wyciskania małych elementów, takich jak kwiatki lub liście. Stanowi dobre spoiwo do przyklejenia dekoracji i do sklejenia warstw ciasta.

* średnio gęsty - dodaj odrobinę wody do bardzo gęstego lukru - po jednej kropli - aby go rozrobić. Tak przygotowany lukier służy do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów.

* rzadki - dodaj do bardzo gęstego lukru nieco więcej wody niż do średnio gęstego, aby uzyskać płynną konsystencję. Wypełnisz obrysowane wzory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz