sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto imbirowo - cytrynowe


Składniki:
- 225 g masła
- 225 g cukru
- 4 jajka
- skórka starta z 2 sparzonych cytryn
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 225 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
- starta skórka z sparzonej cytryny

Wykonanie:
Wymieszaj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj po jednym jajku, ciągle mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj skórkę z cytryny oraz imbir i połącz składniki. Przesiej mąkę do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj masę.

Przełóż masę do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180( przez 40 - 50 min.
Ciasto będzie gotowe, kiedy włożysz w nie drewniany patyczek do szaszłyków po wyciągnięciu będzie suchy.

Przygotować syrop:
Mieszaj sok z cytryny z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Po nakłuwaj ciepłe ciasto szpikulcem lub widelcem i powoli polej je syropem tak, żeby wsiąkł w wypiek. Poczekaj chwilkę, aż ciasto nasiąknie płynem, i przenieś  je na talerz. Na koniec oprósz skórka z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz