środa, 18 lutego 2015

Pianki kokosowe

1,5 łyżki żelatyny
200 ml zimnej wody
200 g cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
cukier puder
Żelatynę zalewamy 50 ml wodą, najlepiej w tym naczyniu w którym będziemy robić pianki.
Resztę wody (150 ml) wlewany do garnka i wsypujemy cukier. Garnek nastawiamy na palniku i gotujemy przez 8 min.
Po 5 min gotowania wsypujemy 3 łyżki wiórków kokosowych.
Syrop z wiórkami gotujemy przez 3 min.
Do żelatyny bardzo wolno dolewamy syrop kokosowy i cały czas miksujemy przez 15 min. Po 10 min miksowania dosypujemy resztę wiórków kokosowych. Polecam wysokie naczynie, ponieważ na początku miksowania kuchnie mamy w słodkich kropelkach które kleją się do wszystkiego.  
Po 15 min masa jest gotowa.
Wcześniej foremki umyłam, wysuszyłam i posypałam cukrem pudrem, żeby masa nie za bardzo się przykleiła.
Foremki z masą wstawiamy do lodówki.  Po 3 godzinach pianki gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz