piątek, 31 maja 2013

Ciasto ananasek


Składniki:
3 łyżki brązowego cukru
7 plastrów ananasa
110 g miękkiego masła
110 g cukru
2 jajka
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki soku z ananasów z puszki

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 190C i natłuścić formę oraz posypać dno brązowym cukrem i ułóż na nim krążki ananasa.
Wymieszaj cukier z masłem na lekką i puszystą masę. Roztrzep jajka mikserem na puszystą konsystencję i dodaj do masła z cukrem, cały czas mieszając. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, pamiętając o soku z ananasów. Przelej masę do formy.
Piecz około 30 min. Patyczkiem od szaszłyków sprawdź czy ciasto już jest upieczone, jeżeli patyczek jest suchy po wyjęciu z ciasta to znak, ze ciasto upieczone.

Dodatki do ciasta:
Wiśnie umieszczone w środku ananasowych krążków, przekrój wiśnie na pół i włóż ja w ananasy.
Możemy dodać żurawinę, mango, orzechy i to co nam wyobraźnia podpowie.
Za miast ananasów możemy położyć inne owoce, też ciasto będzie wyglądało ślicznie i smakowało wyśmienicie.
Ciasto możemy tez skropić dwoma łyżkami ciemnego rumu i posypać dużą ilością wiórków kokosowych. Do ciasta dodaj łyżkę rumy, zmieni wtedy smak ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz