czwartek, 9 maja 2013

Tort truskawkowy

Ciasto:
4 jajka
250g mąki
250g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
aromat cytrynowy
Białka ubić z cukrem, następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Na koniec dodajemy olej i aromat do ciast. Pieczemy 45 min (piekarnik elektryczny), w gazowym piekarniku jest czas dłuższy, najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Temperatura piekarnika od 180C do 200C.

Rada: Zalecam mniej cukru, ciasto nie nabierze wtedy koloru karmelowego, tylko będzie białe.

Krem:
4 pojemniki po 330 ml śmietany kremówki (30%)
200 g cukru pudru
1 łyżeczka rumu
od 3 do 4 łyżeczek żelatyny
3 torebki fix śmietanowy
800 g zmiksowanych truskawek

Śmietanę ubijamy na sztywno (w połowie ubijania) z dodatkiem cukier. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy aż cała się rozpuści i ostygnie. Żelatynę wlewamy do śmietany oraz fix śmietanowy i ubijamy. Do połowy dodajemy zmiksowane truskawki, druga połowa śmietany zostaje biała na dekorację.
Nie możemy ubijać za długo, ponieważ powstanie masło :)

Do nasączenia:
100 ml rum
połowa cytryny
esencja z herbaty
cukier

Ciasto kroimy na trzy blaty, każdy blat nasączamy. Na nasączony biszkopt nakładamy śmietanę. Dekorujemy różyczkami i serduszkami z masy cukrowej. 
  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz