czwartek, 4 września 2014

Sernik jak puszek

Składniki na sernik:
1 kg sera twarogowego (wiaderko)
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 budynie śmietankowe
olejek cytrynowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Kruche ciasto na spód
2 szklanki mąki
125 g margaryny
2 jajka (jedno całe i żółtko)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 laski zapachu cytrynowego
200 g cukru

Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę z margaryną siekamy, później dodajemy resztę składników.
Wykonanie sernika:
Ser z żółtkami łączymy, dodajemy rozpuszczoną margarynę, cukier, zapach cytrynowy, mleko, proszek do pieczenia, budynie śmietankowe. Osobno ubijamy białka i dodajemy do masy serowej delikatnie łącząc.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180(.

PS. Ja nie miałam budyni śmietankowych i dałam waniliowe, to nie dobry pomysł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz