niedziela, 28 grudnia 2014

Syrop pomarańczowy oraz nalewka %

4 szt pomarańczy
200 g cukru
100 ml wody
Cukier i wodę przesypujemy i wlewamy do garnka.
Owoce obieramy ze skórki oraz filetujemy.
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu powstania syropu.
Dodajemy owoce oraz laskę wanilii i gotujemy do momentu odparowania suku z owoców.
Laskę wanilii wyjmujemy na deskę, nożem przecinamy na pół i wyjmujemy ziarenka wanilii. Ziarka oraz skórkę wanilii znów wkładamy do syropu pomarańczowego.
Po stwierdzeniu, że syrop jest gotowy, wszystko przelewamy przez durszlak. Wyjmujemy skórkę wanilii, a pałką przecieramy owoce. Przy obieraniu na pewno zostały skórki z owoców.
Przelewamy do słoika i gotowe. Mamy syrop pomarańczowy.
Część syropu przelałam do małej buteleczki i zalałam czystym alkoholem.
Powstała NALEWKA POMARAŃCZOWA. Pyszna, trochę za słodka ale daje kopa hahahaha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz