środa, 3 grudnia 2014

Wiejski smalec



60 dag łopatki wieprzowej
5 szt. cebul
1 1/2 jabłka szara reneta
2 ząbki czosnku
Jeden liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżeczka Vegety
1/2 łyżeczki papryki
Magi, pieprz, sól – dodać do smaku
Zioła prowansalskie, majeranek, przyprawa  Gyros – dodać do smaku
Mięsko gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięsko przekręcamy przez maszynkę.
Cebule kroimy na pół a później na piórka. Do pokrojonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy oprócz majeranku. 
Smalec dodajemy do pokrojonej cebuli i nastawiamy garnek na gazie.
Cebulę dusimy do miękkości.
Jak stwierdzimy, że cebula jest miękka, dodajemy do niej mięso i nadal dusimy.
Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Jabłka dodajemy na samym końcu razem z majerankiem.
Całość dusimy, aż jabłka się rozpuszczą. Gotowy smalec odkładamy do chłodnego miejsca. Na drugi dzień już możemy jeść.

Jest przepyszny, uwielbiamy go w domu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz