piątek, 15 sierpnia 2014

Ogórki kiszone



Ogórki kiszone
ogórki
liście z porzeczki
liście z wiśni
liście chrzanu (może być chrzan w korzeniu)
czosnek
koperek

Na 5 litrów wody dajemy 4 duże łyżki soli. Wodę zagotować. Wrzątkiem zalewamy ogórki, a następnie wycieramy suchą ściereczką przykrywki i obrzeże słoika i szybciutko zakręcamy słoik. Pozostałą wodę przelewamy do garnka z wrzącym wywarem. Słoiki odstawiamy NIE PRZEKRĘCAMY wieczkiem na dół. NIE pasteryzujemy, tylko odstawiamy do spiżarni.
Na spód słoika kładziemy liście z porzeczki, wiśni i chrzanu.
Układamy ogórki bardzo ciasno, najmniejsze układamy u góry słoika.
Między ogórki wkładamy koperek oraz czosnek.
Wyszło mi 12 słoików.
5 l źródlanej wody i 4 łyżki soki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz