piątek, 15 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków



Sałatka z ogórków    

2/5 kg ogórków – obrać i pokroić w plasterki
5 cebul – obrać i pokroić w paski (może być czerwona, jak i biała)
2 świeże czerwone papryki – umyć i wyciąć środek, pokroić w małe paski lub kostkę
10 listków selera - posiekać (dwie gałązki)

Zalewa do sałatki – tyko zagotować
1 litr wody
2 szklanki cukru (2 x 250g)
1 1/2 szklanki octu
1 ½ łyżki soli
3 łyżeczki przypraw curry (kari)
3 łyżeczki gorczycy

Przygotowane składniki dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników wlać gorącą zalewę, zostawić na pół godziny – ciągle mieszając. Wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka, które wcześniej zostały przetarte suchą ściereczką oraz góra słoika. Zapobiega to psuciu się sałatki.Przygotowane słoiki układamy w garnku wyłożonym na dnie gazetami i pasteryzujemy. Gotujemy przez 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz