Sałatka z ogórków
2/5 kg ogórków – obrać i pokroić w plasterki
5 cebul – obrać i pokroić w paski (może być czerwona, jak i
biała)
2 świeże czerwone papryki – umyć i wyciąć środek, pokroić w
małe paski lub kostkę
10 listków selera - posiekać (dwie gałązki)
Zalewa do sałatki – tyko zagotować
1 litr wody
2 szklanki cukru (2 x 250g)
1 1/2 szklanki octu
1 ½ łyżki soli
3 łyżeczki przypraw curry (kari)
3 łyżeczki gorczycy
Przygotowane składniki dobrze wymieszać. Do wymieszanych
składników wlać gorącą zalewę, zostawić na pół godziny – ciągle mieszając. Wkładamy do słoików, zakręcamy wieczka, które wcześniej
zostały przetarte suchą ściereczką oraz góra słoika. Zapobiega to psuciu się
sałatki.Przygotowane słoiki układamy w garnku wyłożonym na dnie
gazetami i pasteryzujemy. Gotujemy przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz