wtorek, 19 lutego 2013

Babeczki od serca

Ciasto:
2 jajka
250 g mąki
125 g cukru
250 g kefiru
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej

Jajka z cukrem ubić na puch, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wlać kefir i olej. Wszystko razem wymieszać na jednolita masę.
PS. Jak ciasto jest za lejące, można wyspać więcej mąki.

Krem:
500 ml mleka
2 budynie wanilinowe
100 g cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
aromat do ciast wanilinowy

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, a druga połowę mleka wymieszać z budyniem. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż masa zacznie odklejać się od garnka. Do wystudzonej masy dodajemy aromat wanilinowy oraz masło, miksujemy na puszystą masę.

PS. Do wystudzonych babeczek można wstrzyknąć mleko skondensowane słodkie, babeczki nie będą takie suche w środku i na pewno będą lepsze.

Dekorowanie babeczek masą budyniową zostawiam dla Państwa wyobraźni. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz