Ciasto:
2 jajka
250 g
mąki
125 g
cukru
250 g
kefiru
80 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
Jajka z cukrem ubić na puch, następnie przesiać mąkę z
proszkiem do pieczenia i sodą, wlać kefir i olej. Wszystko razem wymieszać na
jednolita masę.
PS. Jak ciasto jest za lejące, można wyspać więcej
mąki.
Krem:
500 ml mleka
2 budynie wanilinowe
100 g
cukru
1 cukier waniliowy
250 g
masła
aromat do ciast wanilinowy
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, a
druga połowę mleka wymieszać z budyniem. Rozpuszczony budyń wlać do gotującego
się mleka. Gotować, aż masa zacznie odklejać się od garnka. Do wystudzonej masy
dodajemy aromat wanilinowy oraz masło, miksujemy na puszystą masę.
PS. Do wystudzonych babeczek można wstrzyknąć mleko
skondensowane słodkie, babeczki nie będą takie suche w środku i na pewno będą
lepsze.
Dekorowanie babeczek masą budyniową zostawiam dla Państwa
wyobraźni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz