800 g kiszonej kapusty
500 g cieciorki
500 g pieczarek
0,45 g żołądki drobiowe
słonecznik
2 łyżki masła
Przyprawy:
sól
pieprz
gyros
kurkuma
natka pietruszki
koperek
W osobnych garnkach gotujemy cieciorkę i kapustę kiszoną na miękko.
Płuczemy (oczyszczamy) żołądki, możemy pokroić na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię. Żołądki dusimy bez tłuszczu przez 3 min, między czasie mieszając. Po 3 min dodajemy oczyszczone pokrojone pieczarki. Żołądki i pieczarki wydzielą z siebie dużo wody, dusimy do momentu wyparowania wody i dodajemy pokrojoną cebulę. Jak cebula będzie uduszona (mięciutka) dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, gros, kurkume.
Po ugotowaniu kapusty kiszonej i cieciorki na miękko, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski. Następnie dodajemy uduszone pieczarki z żołądkami, słonecznik, natkę pietruszki.
Wszystkie składniki dobrze łączymy i doprawiamy jeszcze do smaku. Na koniec posypujemy koperek.
Polecam: na drugi dzień jak składniki się przegryzą, odgrzać na maśle. Smakuje rewelacyjni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz