środa, 20 lutego 2013

Babeczki z płynną czekoladą



Ciasto:
2 jajka
125g cukru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml kefiru
80 ml oleju
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu może być przyprawa korzenna

Jajka ubić na puch z cukrem. Przez sitko przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sodę. Delikatnie wymieszać łyżka. Następnie dodać kefir i olej (mikserem) mieszamy, aż z masy będą pękać bąbelki powietrza. Przelewamy do foremki od muffinek. Pieczemy 25 min w temp. od 180C do 200C.

Krem:
500ml mleka
80g budyniu waniliowego
250 g masła
200 g cukru pudru (możemy dać więcej, w zależności jak słodki ma być krem)

Połowę mleka zagotować, w drugiej połowy mleka wsypać budyń i wymieszać. Do gotującego mleka wlać budyń i dotować aż budyń będzie się odklejał od garnka.
Ugotowaną masę budyniową od czasu do czasu mieszamy do momentu wystudzenia.
W misce ubijamy masło (nie może być prosto z lodówki) z cukrem na puch, do ubitego masła dodajemy po łyżce budyń i cały czas mieszamy, aż cały budyń połączymy z masłem.

Czekolada w babeczkach:
3 łyżki mleka
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
125 g cukru

Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Czekolada ma cuć konsystencji kremu.

Wykonanie:
Babeczki muszą być dobrze wystudzone, do szprycy wkładamy naszą czekoladę i wciskamy w babeczki. Nic się nie stanie jak nam wypłynie na wierzch, lepiej będzie się trzymać dekoracja. Krem dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), Większą część kremu przeznaczamy na kwiatki i barwimy na taki kolor jaki lubimy (czerwony, różowy, żółty, pomarańczowy, fioletowi …), mniejszą część farbujemy na zielono (listki). Do dekoracji kwiatków potrzebne są nam szpilka cukiernicza oraz tylka. Zdjęcie w załączeniu.

Rada: Jeżeli wciśniemy czekoladę w ciepłe babeczki, to ciasto wchłonie czekoladę. Dlatego bardzo ważne jest by babeczki były zimne, wtedy czekolada zostanie w środku płynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz