wtorek, 19 lutego 2013

Pijany tort czekoladowy





Ciasto:
4 jajka
400 g mąki
400 g cukru
250 g margaryny
200 ml mleka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, mleko i kakao. Wszystkie składniki gotujemy przez 10 min (radzę się tego trzymać, ponieważ masa po 10 min jest rewelacyjna). Do wystudzonej masy dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do masy kakaowej. Mieszamy delikatnie.

Moja rada – lepiej mieszać pałką i w makutrze, ponieważ ciasto jest tak ciężkie, że można spalić mikser.

Krem:
250 g nuteli czekoladowej
250 g powideł owocowych, może być z samych śliwek
wódka orzechówka
100 g rodzynek  (rodzynki namaczam w alkoholu dzień wcześniej)

Nutelę, powidła i odsączone rodzynki mieszam na jednolita masę, następnie wlewam dużą ilość alkoholu.

Poncz:
200g wódki orzechówki
100 g mocnej herbaty
1 łyżka cukru

Ciasto kroimy na trzy plastry i nasączamy alkoholem, na nasączone ciasto nakładamy krem.
PS. na zdjęciu w tle stoi butelka z alkoholem :) 

Polewa:
125g masła
200 g cukru pudru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

W wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do garnka i gotujemy, aż masa będzie prawie gęsta. Przestudzoną masą polewamy ciasto i dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz